Coerența inimii și adaptarea la stres

Transformă-ți stresul prin coerența inimii pentru a putea obține o stare de sănătate și o rezistență mai bună.

Este deja binecunoscut faptul că stresul afectează corpul, mintea și emoțiile. 

Starea pe care o percepi ca “stres” apare ca o reacție la o situație adversă, dar nu situația respectivă declanșează stresul ci felul în care o percepi, felul în care răspunzi la acea situație. Reacția la diferite situații diferă de la o persoană la alta, în conformitate cu valoarea și interpretarea pe care i-o acordă fiecare. 

De aceea s-au căutat metode prin care să putem influența modul de reacție intern, deoarece nu întotdeauna putem influența evenimentele din exteriorul nostru.

S-a descoperit că emoțiile au un puternic impact asupra organismului. Emoțiile pozitive precum aprecierea, compasiunea, bunăvoința, recunoștința, contribuie la sincronizarea diferitelor sisteme din organism, îmbunătățindu-le astfel funcționarea.

Cercetările au arătat ca atunci cand trecem în mod intenționat, prin propria noastră alegere, la o emoție pozitivă, ritmul cardiac se modifică imediat și apoi în scurt timp aceasta duce la schimbări pozitive în restul organismului și în creier.

Atunci cand ești stresat diferitele sisteme din organism nu sunt sincrone. Emoțiile epuizante precum furia, frustrarea, anxietatea, invidia duc la tulburări ale sistemului nervos și mai departe la disfuncții în tot corpul. 

Emoțiile pozitive, revigorante, ca aprecierea, bunăvoința, compasiunea și recunoștința creează ordine și o legătură armonioasa între diferitele sisteme ale organismului, inducând o stare specială la nivel fiziologic numită coerență. Inima este elementul central al acestui fenomen și de aceea se vorbește cel mai des despre coerența inimii sau coerența inimă-creier.

Coerența inimă-creier duce automat la o mai bună claritate mentală, creativitate și rezistență în situații dificile.

Cum poți obține în practică starea de coerență a inimii?

O modalitate simplă pentru a reduce răspunsul nefavorabil la stres este Activarea coerenței inimii, folosită de 2-3 ori pe zi timp de câteva minute. Cele mai bune momente sunt dimineața imediat după trezire, seara înainte de a merge la somn, în jurul mesei de prânz, dar oricând simți tu că poți este un moment binevenit. De asemenea o poți folosi ori de câte ori apare un eveniment stresant sau vrei să te pui in echilibru, să-ți dai un impuls de energie sau să obții claritate mentală.

Hai să încercăm acum:

1. Încetinește ritmul respirației și încearcă să respiri ceva mai profund decât de obicei, menținând un ritm constant

Dacă poți încearcă să inspiri 5 secunde și să expiri 5 secunde astfel încât fiecare ciclu complet să aibă 10 secunde. Nu trebuie să faci pauză între respirații și nici să te forțezi, tatonează cum îți este confortabil.

2. Focalizează-ți atenția în zona inimii, în mijloc la baza pieptului, imaginând respirația cum intră și iese direct prin zona inimii (aceasta este tehnica numită respirația inimii)

Pentru a te ajuta să menții atenția centrată pe inimă, dacă ai nevoie poți atinge acel loc cu mâna sau cu vârfurile degetelor.

3. Alege prin propria ta voință să experimentezi un sentiment pozitiv cum ar fi recunoștința sau aprecierea (prin aceasta se activează propriu-zis coerența inimii). 

Pentru a fi pregătit obișnuiește-te ca în fiecare zi să identifici 3 motive din viața ta sau din întâmplările acelei zile pentru care poți manifesta recunoștință, apreciere, compasiune. Poți chiar să ții un jurnal, listă sau notițe cu aceste motive care te fac să te poți manifesta pozitiv și din când în când să le recitești. În acest fel memoria ți se va popula cu mai multe lucruri pozitive, în condițiile în care tendința automată este să le memorăm pe cele negative

Practicând această tehnică pe termen lung poți obține un somn mai bun, o stare de liniște, calm și energie, poți reduce stresul și anxietatea, îți poți dezvolta abilitățile de autoreglare, autocontrol și poți menține un echilibru mental și emoțional.

Prin tehnici derivate din tehnica coerenței îți poți crește nivelul de autocunoaștere, poți învăța să îți controlezi intuiția și poți ajunge să îți dirijezi resursele interne pentru rezistență mai bună la infecții și o stare optimă de sănătate.

Urmărește pe bioguru.ro apariția de noi resurse și tehnici și abonează-te pentru a nu rata informații.

 

Pașii pe scurt:

  • Respirație mai lentă focalizată pe inimă (respirația inimii)
  • Activează un sentiment pozitiv, de exemplu recunoștință, apreciere (activarea coerenței inimii)
  • Continuă câteva minute și repetă de 2-3 ori pe zi.

Poți folosi acest fundal sonor pentru a-ți sincroniza mai ușor respirațiile în ritmul de 1 ciclu la 10 secunde (5 secunde inspir și 5 secunde expir).

 

Dacă vrei poți descărca acest fișier în format mp3 și îl poți asculta pe telefon sau calculator când vrei. E făcut de mine și ai permisiunea să îl și distribui oricui.

Explicatii suplimentare despre coerența inimii în webinar: https://bioguru.ro/creierul-din-inima-si-reactia-la-stress 

În curând vei putea accesa o serie de cursuri video pe această temă.
Abonează-te la bioguru.ro și vei fi printre primii care află când devinde disponibil.

Dr. Adrian Alecu